Ženšen – najzdravší medzi zdravými

Platí nepísané pravidlo, že ázijské národy sa dožívajú relatívne vysokého veku, najmä v porovnaní so zvyškom civilizácie. Dôvodov je viacero – racionálna životospráva, intenzívny duševný život, dôraz na tradície, ľudová medicína. A práve posledný menovaný faktor sa stáva čoraz významnejším vývozným artiklom do celého sveta. Dnes sú rôzne rastliny a byliny pôvodom z ázijskej pôdy často využívanými zložkami výživových doplnkov. Výnimkou v tomto nie je ani ženšen.

Význam ženšenu poznali už pred tisícročiami

Všehoj ázijský, latinsky panax ginseng, je trvalka z čeľade aralkovitých, pôvodom z hornatých oblastí východnej Ázie. V Číne sa jeho využívanie v liečiteľstve datuje skoro dve tisícročia dozadu, prvé doložiteľné písomné zmienky pochádzajú z prvých storočí nášho letopočtu.

Svoju povesť si v tomto regióne ponechal dodnes. Dôkazom toho je skutočnosť, že aj dnes sa v Číne a Južnej Kórei ročne dopestuje až 90 % svetovej produkcie ženšenu. Vypestovať sa však za istých podmienok dá aj v našich končinách, no vyžaduje si to väčšiu snahu.

Samotná rastlina ženšenu je 30 až 60 centimetrov vysoká, s dlhými stopkatými lístkami. Aj tie sa využívajú pri jeho spracovaní, no to naozaj čarovné sa skrýva pod povrchom. Najžiadanejšou časťou rastliny je totiž koreň ženšenu, ktorý tvarom pripomína ľudské nohy. Práve extrakt z neho sa pridáva do rôznych doplnkov výživy.

Koreň ženšenu sa zvykne sušiť dvoma spôsobmi. Buď sa jeho čerstvo odrezaný koreň suší priamo na slnku, čím vzniká tzv. biely ženšen, alebo sa parí v cukornom, resp. bylinnom náleve a následne suší umelým teplom, čím vzniká tzv. červený ženšen. Takto usušený koreň sa pred samotným použitím v medicíne či gastropriemysle buď krája, alebo drví na prášok.

Obsah aktívnych látok v ženšene

Hlavnou účinnou látkou obsiahnutou v ženšene sú organické zlúčeniny – saponíny, tzv. ginsenozidy. V rastline sa ich nachádza približne 40 a práve im môžeme pripísať väčšinu z blahodárnych účinkov, vrátanie uvoľnenia svalstva či antioxidácie. Ginsenozidy sa nachádzajú primárne v koreni rastliny.

Z hľadiska chemického zloženia ďalej rastlina ženšenu obsahuje v tukoch rozpustné zlúčeniny, vitamín C a vitamíny skupiny B, a stopové prvky minerálov, prevažne vápnik, horčík, draslík a fosfor.

Konkrétny obsah látok v ženšene a ich vzájomný pomer závisia od viacerých faktorov, napríklad od miesta, kde bola rastlina dopestovaná, ako bola spracovaná a podobne. Ženšen kúpený z dvoch odlišných zdrojov teda môže mať rozličnú koncentráciu liečivých látok. Nehovoriac o tom, že do rôznych výživových doplnkov sú často umelo pridávané farbivá, alebo cukry. Pred konzumáciou teda odporúčame pozrieť si zloženie toho-ktorého doplnku.

Liečivé účinky ženšenu

Na liečivých účinkoch rastliny si najlepšieme ukážeme, prečo sa v slovenčine nazýva všehoj. Toto pomerne všeobecné označenie je totiž naozaj výstižné.

Pôsobí protizápalovo

Spomínané ginsenozidy antioxidačne pôsobia v mieste zápalu a pomáhajú imunitnému systému poradiť si s ním, resp. minimalizovať jeho nežiaduce účinky.

Dodáva energiu

Či už pociťujete únavu z dôvodu intenzívnej fyzickej aktivity, prípadne ako dôsledok vyššieho veku, ženšen pôsobí ako životabudič.

Pomáha kognitívnym funkciám

Ženšen dokáže stimulovať nielen telo, ale aj myseľ. Vo všeobecnosti pôsobí prospešne na kognitívne spektrum funkcií, na rozmýšľanie, analyzovanie, správanie a podobne.

Znižuje krvný cukor

Viaceré štúdie preukázali, že ženšen pomáha znižovať krvný cukor a využitie nájde aj pri liečbe cukrovky.

Podporuje imunitu

Stimuláciou bielych krviniek podporuje ženšen prirodzený imunitný systém človeka, čím pomáha predchádzať rôznym ochoreniam, vrátane bežného nachladnutia či chrípky.

Chráni srdce

Znižovaním krvného tlaku a nezdravých tukov v krvi a udržiavaním optimálnej hladiny cholesterolu prispieva ženšen k zdraviu nášho srdca.

Pomáha pri poruchách erekcie a podporuje libido

Pánov poteší, že ženšen má priaznivé účinky na krvné telieska v mužskom pohlavnom orgáne a celkovo prekrvenie penisu, čím napomáha znovunastoleniu jeho normálnej funkcie a zbavuje nepríjemností v podobe poruchy erekcie. Stimulačne pôsobí ženšen nielen u mužov, ale aj u žien, nakoľko podporuje chuť na sex, libido a zdravý pohlavný život.

Pôsobí preventívne proti rakovine

Štúdie dokázali, že ženšen priaznivo pôsobí proti niektorým druhom rakoviny tým, že potláča abnormálny vznik a rast chorých buniek.

Podporuje trávenie

Aj tráviaci trakt si bude po ženšene pochvaľovať, nakoľko prispieva k funkčnému rozkladu jedla a peristaltike čriev a tým aj k zdravému tráveniu.

ženšen účinky

Nežiaduce účinky ženšenu

Každá minca má dve strany a inak to nie je ani pri ženšene. Nadmerné užívanie môže mať nepriaznivé účinky, ženšen však môže byť kontraindikovaný aj v prípade istých ochorení, alergií alebo v prípade gravidity.

Zdôrazňujeme, že ak u seba zbadáte akékoľvek negatívne vplyvy po konzumácií ženšenu, resp. jedál či doplnkov s ním, poraďte sa so svojím lekárom o ďalšom postupe a dočasne ho z jedálnička vyraďte.

Medzi nežiaduce účinky ženšenu patria:

  • zosilňuje efekt kofeínu a iných stimulantov – ženšen sám o sebe pôsobí stimulujúco a v kombinácií s kávou, niektorými druhmi čaju, či energetickými nápojmi sa tieto účinky znásobujú, čo môže spôsobiť búšenie srdca, prípadne bolesť hlavy
  • kontraindikácie pri tehotenstve – tehotným a dojčiacim ženám sa konzumácia ženšenu neodporúča, nakoľko v istých prípadoch môže narušiť vývoj embrya, prípadne negatívne ovplyvniť vývoj novorodenca
  • kombinácie s istými liekmi – ak užívate lieky, poraďte sa ohľadom konzumácie ženšenu so svojim lekárom, nakoľko v istých kombináciách môže tlmiť, prípadne zvyšovať ich účinky, prípadne privodiť iné riziko
  • riziká dlhodobého a nadmerného užívania – ak sa ženšen užíva dlhodobo, prípadne v nadmerných množstvách, môžu sa prejaviť rôzne nežiaduce účinky, vrátane zvýšeného krvného tlaku, búšenia srdca, hypersenzitivity, nespavosti či bolesti hlavy

Vo všeobecnosti však platí, že pokiaľ človek nie je prehnane citlivý na látky obsiahnuté v ženšene (najmä spomínané ginsenozidy) a užíva ho racionálne, tak by negatívne účinky zaznamenať nemal.

V akej podobe ženšen konzumovať a skladovať?

Ženšen sa dá konzumovať viacerými spôsobmi. Môžeme rozlišovať dva hlavné – využívať priamo časť rastliny, teda koreň, prípadne výťažok zo ženšenu spracovaný v podobe výživového doplnku.

Koreň môžete konzumovať rôznymi spôsobmi:

  • čerstvo nakrájaný – kvalitný ženšen má výraznú až štipľavú vôňu a chuť, konzumovať je možné ho aj priamo. Nie každému však tento chuťový zážitok vyhovuje, môžete ho teda využiť ako  prílohu ku jedlám, do šalátov, polievok, prípadne ho variť so zeleninou.
  • v alkoholovom náleve – koreň nakrájaný na plátky zalejeme vysokopercentným čistým alkoholom a necháme lúhovať aspoň 5 mesiacov, pričom ho často pretrepávame, nech sa rozpustia usadeniny. Takýto ženšenový nálev je možné po tejto dobe konzumovať denne, zhruba v 2 cl dávkach.
  • lúhovaný – nakrájané plátky koreňa zalejeme horúcou vodou, necháme lúhovať až kým nápoj nevychladne a potom ho vypijeme. Plátky je možné zjesť.
  • pomletý – na prach pomletý ženšen je možné buď pridať do jedla, alebo ho zaliať horúcou vodou a konzumovať podobným spôsobom ako vyššie uvedený lúhovaný nápoj.

Ženšen kúpite v rôznych podobách, či už na pultoch špecializovaných obchodov so zdravou výživou, lekární, ale už aj nákupných centier. Medzi najčastejšie ponúkané formy výživových doplnkov a iných výrobkov s obsahom ženšenu patria:

  • tablety, tobolky a kapsule
  • sirupy, tinktúry a ďalšie tekuté extrakty
  • cukríky a medovinky s extraktom
  • čaje, resp. nápoje
  • spreje a kvapky

Pri kúpe takýchto výrobkov odporúčame zameriavať sa na viacero vecí, aby ste si boli istí kvalitou:

  • či ide o extrakt pravého ženšenu, teda panax ginseng, a nie náhradu,
  • podiel ženšenu v zložení (ideálne, ak je vypísaný aj podiel účinných látok, tzv. ginsenozidov),
  • zloženie – či nie sú pridané farbivá, cukry a podobne,
  • upozornenia, napríklad pre diabetikov a ľudí užívajúcich lieky,
  • príbalovú informáciu a jej pridanú hodnotu.

Čo sa týka skladovania, ženšenový koreň má vo svojom prirodzenom stave dlhú životnosť, najmä ak je uložený na suchom mieste bez priameho slnečného žiarenia. Narezaný koreň je vhodné čím skôr spotrebovať, v chladničke ho odporúčame držať maximálne jeden deň. Pri výživových doplnkoch je potrebné riadiť sa príbalovou informáciou.

Užívanie a dávkovanie

Ženšen by ste mali užívať s rozumom, v regulovanom množstve a vopred daných časových úsekoch. Dlhodobé a nadmerné užívanie ženšenu môže mať nežiaduce účinky, ktoré sme opísali vyššie.

Zároveň však platí, že na to, aby ste pocítili blahodárne účinky, musíte ženšen užívať pravidelne a dlhodobejšie. Nájsť svoju vhodnú „dávku“ môže byť náročné, počúvať musíte predovšetkým svoje telo a biologickú intuíciu.

ženšen užívanie

Aká je vhodná doba na užívanie a kedy je ženšenu priveľa?

Na tieto otázky sa nedá jednoznačne odpovedať, nakoľko organizmus každého človeka je iný a tým pádom aj odlišne reaguje na prijímané látky. Univerzálnym indikátorom nadmerného užívania sú však negatívne účinky (spomínaná nespavosť, bolesť hlavy, búšenie srdca), ktoré slúžia ako taký telesný alarm. Pri prvých náznakoch týchto problémov je vhodné ženšen vysadiť a poradiť sa s lekárom.

Ak ženšen užívate v podobe výživového doplnku, držte sa príbalovej informácie a nikdy neprekračujte odporúčanú dennú dávku.

Viaceré zdroje odporúčajú dať si po dvoch až troch mesiacoch užívania ženšenu pauzu. Aj jej dĺžka je individuálna, niekoho telo sa prečistí už po pár dňoch, iný potrebuje aj dva-tri týždne. Opäť apelujeme, počúvajte svoje telo a nekonzumujte nič nasilu.

Čo sa týka najvhodnejšieho ročného obdobia, ženšen je možné konzumovať po celý rok. Najmä v prípade ľudí s chronickými ochoreniami a problémami nezáleží, kedy všehoj užívate, nakoľko vám jeho účinky dokážu pomôcť vždy. Obzvlášť účinný však býva ženšen na jeseň a v zime, teda v chladnejších mesiacoch. Je to z toho dôvodu, že, ako sme už uviedli v časti o jeho účinkoch, posilňuje imunitu a dodáva energiu.

Skúsenosti s užívaním ženšenu

Najčastejšie sa pozitívne účinky ženšenu prejavili v zlepšení koncentrácie a lepšom spánku. Ak dlhodobo trpíte únavou, prepracovanosťou a často riešite stresové situácie, ženšen vám môže pomôcť navodiť viac pokoja a dodať potrebnú energiu. Ženšen však treba užívať dlhodobo, účinky sa nedostavia na počkanie.